hoe werkt fermenteren, wat is fermenteren, gefermenteerde eiwitten

Fermentatie: Wat is het, het proces en de voordelen!

Fermentatie: Wat is het, het proces en de voordelen!

Bij Faunus Nutrition hebben we ruim twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van onze unieke formule van onze proteïne. We hebben gekeken naar de meest voorkomende klachten die mensen ervaren bij het nemen van eiwit shakes, denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen gevoel, acne of buik en darmklachten. De meeste van deze klachten komen voort uit de slechte verteerbaarheid van de peulvruchten in plantaardige proteïnes of de lactose in de whey shakes. Wij hebben hier de oplossing op gevonden, de proteïne shake die voor iedereen te gebruiken is!

Faunus Nutrition maakt als eerste proteïne shake op de markt gebruik van gefermenteerde eiwitbronnen. Maar wat is fermenteren en wat zijn de voordelen hiervan? In deze blog gaan we verder in op het fermentatieproces.

 

Wat is fermenteren?

Fermenteren is een eeuwenoud proces dat wordt gebruikt om voedsel te conserveren en de voedingswaarde ervan te verhogen. Ongeveer 30 - 40% van wat we dagelijks eten is gefermenteerd. Denk bijvoorbeeld aan producten als kwark, wijn, bier, boter, kaas, vanille, koffie, thee en meer.

Het fermentatieproces is een natuurlijke transformatie waarbij micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels worden gebruikt om complexe verbindingen af te breken in eenvoudigere vormen. In het geval van plantaardige eiwitbronnen uit peulvruchten als bijvoorbeeld de erwt, worden *saponines afgebroken, wat resulteert in een beter verteerbaar product.

*Saponines: Veel peulvruchten als onder andere erwten maken van nature een soort schild aan wat ze beschermd tegen aanvallen van buitenaf, denk aan schimmels, bacteriën en insecten. Deze schildjes worden Saponines genoemd. Het woord saponines stamt af van het Latijnse woord ‘sapo’, wat zeep betekent. Dit komt door de ‘zeepachtige’ eigenschap van deze stoffen.

 

Waarom fermenteren wij onze eiwitbronnen?

Bij Faunus Nutrition hebben we bewust gekozen voor het fermenteren van onze eiwitbronnen, en dat is niet zonder reden. Het schild, de saponines om de peulvruchten in ons geval de erwt, is wat zorgt voor de slechte verteerbaarheid door ons lichaam, wat vervolgens leidt tot de bekende lichamelijke klachten als onder andere buik- en darmklachten of een opgeblazen gevoel.

Fermenteren is het enige proces wat deze saponines kan afbreken. Daarnaast worden tijdens dit proces ook de bestaande voedingsstoffen in de proteïne verhoogd. Op deze manier haal je meer van je benodigde voedingsstoffen uit je proteïne shake!

 

Het Fermentatieproces:

Het fermentatieproces begint met zorgvuldig geselecteerde micro-organismen die aan de eiwitbron worden toegevoegd. Deze micro-organismen breken complexe stoffen af, zoals saponines, en produceren daarbij gunstige stoffen zoals aminozuren en peptiden. Dit proces wordt zorgvuldig gecontroleerd om de kwaliteit en veiligheid van het eindproduct te waarborgen.

Fermenteren van eiwitbronnen is een zeer complex proces, zo is uit een academisch onderzoek is gebleken dat bij een specifieke setting een procesduur van 11 uur er voor zorgt dat er verbetering in de smaak plaatsvind zonder dat de eiwitstructuur veranderd. Terwijl er bij precies dezelfde setting op 15 uur, wel de smaak verbeterd maar er een halvering in de eiwitten plaats vind.

 Fermentatieproces - erwten proteïne

Voordelen fermenteren

  1. Afbraak van Beschermende Stoffen en betere verteerbaarheid: Fermentatie breekt natuurlijke beschermingsmechanismen zoals saponines af bij peulvruchten, waardoor mensen minder last hebben van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel.
  2. Verhoging van Voedingsstoffen: Het fermentatieproces verhoogt de beschikbaarheid en opname van essentiële voedingsstoffen in erwtenproteïne, zoals aminozuren, vitaminen en mineralen. Dit resulteert in een product met een hogere voedingswaarde.
  3. Verbeterde Smaak en Structuur: Fermenteren draagt bij aan de verbetering van door de bitterheid van de erwtenproteïne te verminderen. Het draagt bij aan een neutralere smaak en fijnere structuur van het product, wat de algehele ervaring met het product aanzienlijk verbetert!
  4. Verlengde Houdbaarheid: Het fermentatieproces kan bijdragen aan een natuurlijke conservering van het product, wat de houdbaarheid verlengt zonder de noodzaak van toevoeging van conserveermiddelen.

 

Conclusie:

Fermentatie is een techniek die al eeuwenlang word toegepast om de houdbaarheid maar ook de smaak, structuur en verteerbaarheid van producten te verlengen of te verbeteren. Faunus Nutrition vind kwaliteit van groot belang, maar ook een voor iedereen toegankelijke proteïne shake. Doordat onze eiwitbronnen zijn gefermenteerd is de kans op de vervelende gevolgen van de slechte verteerbaarheid verleden tijd.

Ontdek zelf de kracht van fermentatie met onze gefermenteerde proteïnes. Shaken zonder klachten, Faunus Nutrition!

 Faunus Nutrition gefermenteerde proteïne

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117996/#:~:text=Fermentation%20can%20improve%20the%20protein,and%20promote%20protein%20crosslinking%20(e.g

Wat andere zeggen:

  • Wow, dit is de eerste keer dat ik niet opgeblazen raak van een proteïne shake.. heb echt zoveel geprobeerd afgelopen 5 jaar, van vegan naar whey.. en toen eigenlijk opgegeven

    Totdat ik Faunus aangeraden kreeg... en dacht oke: "laatste die we proberen", en voel me er dus super goed bij!

    Vaste klant erbij! Want proteïne hebben we nodig! Top product

    Anne de Rooij
  • Deze eiwitshake maak ik met havermelk en een stukje bevroren banaan en drink hem na mijn workout! Heerlijk! Een echte aanrader!

    Linda van der Hoop
  • Superfijne Shake, mooie voedingswaarden en prima smaak

    Marieke Kalverda
  • De smaak is erg natuurlijk en lekker. Ik heb geen opgeblazen gevoel na het drinken van de shake. Eindelijk een shake die ik niet met tegenzin drink.

    Lisa Pennekamp
1 Of 4