Faunus - Bodybuilder - Powerlifter - Crossfit

Krachttraining voor vetverlies: Hoe werkt dit?

Faunus legt het je uit..!

Krachttraining is niet alleen goed voor spieropbouw, maar het kan ook bijdragen aan het stimuleren van je metabolisme en het bevorderen van vetverlies. In deze blogpost gaan we dieper in op deze grote voordelen die krachttraining met zich meebrengt en hoe je dit kunt implementeren in je trainingsroutine om sneller jouw doelen te bereiken!

 

Om te beginnen: Wat is metabolisme?

Je metabolisme zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die je binnenkrijgt worden omgezet naar energie. Deze energie gebruik jij vervolgens weer om te kunnen sporten en bewegen.

Daarnaast wordt onbewust deze energie voor meer dingen gebruikt, denk hierbij aan ademhalen, de bloedsomloop, spijsvertering en zorgt je metabolisme er voor dat de afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Ook zorgt het ervoor dat je energie wordt opgeslagen en wanneer jouw lichaam deze energie dan weer nodig heeft het klaar is voor gebruik! 🚀

 

‘’Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vetmassa’’

 

Hoe werkt krachttraining op je metabolisme?

Bij krachttraining maak je gebruik van weerstand om de spieren sterker te maken. Over het algemeen zoek je deze weerstand op doormiddel van het gebruik van gewichten. Door regelmatig krachttraining te doen, worden je spieren sterker en groter, wat uiteindelijk kan gaan leiden tot een hogere stofwisseling.

De stofwisseling is de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt. Je stofwisseling wordt over het algemeen beïnvloed door meerdere factoren, waaronder leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en fysieke gesteldheid. Als je aan krachttraining doet kan dit de stofwisseling verhogen. Dit komt namelijk omdat spierweefsel meer calorieën verbrandt dan vetweefsel, zelfs in ruststand.

 

‘’Afvallen is in de theorie heel simpel’’

 

Hoe bevordert krachttraining vet verlies?

Afvallen is in de theorie heel simpel: meer calorieën verbranden dan dat je binnen krijgt. Uiteraard komt er in de praktijk meer bij kijken en zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Maar in de basis is dit hoe het werkt.

Om terug te komen op het vorige punt: ‘’spiermassa verbrandt meer calorieën dan vetmassa’’. Kort maar krachtig: Als jij aan krachttraining doet, bouw je meer spiermassa op. Meer spiermassa betekend meer calorieën verbranden. Meer calorieën verbranden betekent makkelijker afvallen.

Dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je lichaam in rust verbrandt. Dit kan helpen bij het bereiken van een negatieve energiebalans, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt dan je binnen krijgt, wat essentieel is voor vetverlies.

Ten tweede, tijdens het uitoefenen van krachttraining verbrandt je, net als bij cardio, ook calorieën. Zelfs na de training. Dit wordt het ‘afterburn-effect’ genoemd. Dit houdt in dat de stofwisseling na de training verhoogd blijft, waardoor je meer calorieën verbrandt.

 

Beginnen met krachttraining

Als je krachttraining wilt implementeren in je trainingsschema, is het belangrijk dat je begint met een plan en een doel. Waar wil je naartoe en hoe ga je dit bereiken? Dit kan zeker in het begin erg lastig zijn, omdat er vele manieren zijn om je doelen te bereiken. Er zijn duizenden oefeningen, schema’s en manieren om jouw doel te bereiken. Het internet staat vol met Do’s en Don'ts en ze spreken elkaar allemaal tegen.

Maar laat je hier zeker niet door afschrikken! Zoek hulp, vraag bijvoorbeeld aan de sportschool of zij jou kunnen helpen met de juiste oefeningen of een passend schema.

Daarnaast is het ook altijd mogelijk om ons te contacteren, het team van Faunus Nutrition is altijd bereidt kennis en ervaring te delen op het gebied van voeding, training en mindset.

Met meer dan 10 jaar ervaring in de krachttraining en een goed netwerk met specialisten, vinden wij altijd een geschikt plan voor jou!

Bij het implementeren van krachttraining in je trainingsroutine zijn de drie basis compound oefeningen eigenlijk het belangrijkste om te beheersen. Dit zijn Squats, Deadlifts en de Benchpress. Bij een compoundoefening spreek je meerdere spiergroepen tegelijkertijd aan, wat leidt tot effectiever trainen.

Zorg ervoor dat je de techniek van deze oefeningen goed beheerst voordat je deze met zware gewichten gaat uitoefenen. Een verkeerde uitvoering kan leiden tot serieuze blessures!

 Als laatste is het van belang dat je progressief traint. Wat betekent dat je de intensiteit van je training geleidelijk verhoogt. Dit kan doormiddel van het verhogen van het aantal reps of het verhogen in gewicht.

Tip: houdt de progressie bij van elke training om zo inzicht te krijgen op jouw voorruitgang, wat niet alleen kan motiveren maar ook bijdraagt aan een beter inzicht om sneller doelen te bereiken!

 

Conclusie

Krachttraining is een zeer goede en effectieve manier om af te vallen en vet te verbranden. Daarnaast heeft krachttraining nog vele andere voordelen waar wij in een ander blog op terug komen.

Kortom : Krachttraining raden wij iedereen zeker aan!

Advies nodig?

Wil je weten of een creatine supplement past bij jouw situatie, dan geven onze professionals je graag advies. 

Vraag advies

Gegarandeerd de beste kwaliteit!

Wat andere zeggen:

 • Wow, dit is de eerste keer dat ik niet opgeblazen raak van een proteïne shake.. heb echt zoveel geprobeerd afgelopen 5 jaar, van vegan naar whey.. en toen eigenlijk opgegeven

  Totdat ik Faunus aangeraden kreeg... en dacht oke: "laatste die we proberen", en voel me er dus super goed bij!

  Vaste klant erbij! Want proteïne hebben we nodig! Top product

  Anne de Rooij
 • Deze eiwitshake maak ik met havermelk en een stukje bevroren banaan en drink hem na mijn workout! Heerlijk! Een echte aanrader!

  Linda van der Hoop
 • Superfijne Shake, mooie voedingswaarden en prima smaak

  Marieke Kalverda
 • De smaak is erg natuurlijk en lekker. Ik heb geen opgeblazen gevoel na het drinken van de shake. Eindelijk een shake die ik niet met tegenzin drink.

  Lisa Pennekamp
1 Of 4