Oma aan de eiwitshakes!

Oma aan de eiwitshakes!

In deze blogpost neem ik jullie mee in een persoonlijk verhaal van mij (Lars, de oprichter van Faunus Nutrition).

Persoonlijk één van onze mooiste succes verhalen. Vrijwel zolang ik mij kan herinneren weet ik dat mijn oma met veel lichamelijke klachten en laag energieniveau door het leven gaat.

Toen ik mij hier meer in ben gaan verdiepen, kwam ik erachter dat haar dagelijkse voedingsinname wat aan de lage kant is. Een broodje en een half stukje vlees op dagelijkse basis is voor haar al veel. Met andere woorden, de kans dat de klachten die mijn oma ervaarde, grotendeels te maken zouden kunnen hebben met een te kort aan belangrijke voedingsstoffen.

Oma was ondervoed.

Ik ben mij gaan verdiepen in de echte belangen van onder andere eiwitten, wat is de functie van eiwitten naast het opbouwen van spiermassa voor bodybuilders. Deze functie ligt vele male breder. Alle functies van eiwitten zal ik bewaren voor een andere blog, maar ik zal een paar belangrijke en de meest bekende onder aan deze blog met jullie delen.

Omdat mijn oma met haar dagelijkse voedingspatroon veel te weinig essentiële voedingsstoffen binnen kreeg, leiden dit tot vervelende klachten bij haar. Laag in haar energie, gewricht en spierpijn en andere lichamelijke kwaaltjes. Tijd om haar voedingspatroon aan te pakken dus! 

Omdat ouderen, waaronder mijn oma vaak weinig eetlust hebben of weinig op kunnen, is een extra maaltijd toevoegen al snel te veel. Dat is de reden dat ik een zak proteïne poeder bij mijn oma heb neergezet, rijstmelk voor haar gehaald en gezegd, gaat u dit nu eens elke dag gebruiken. Onze proteïne poeder is wegens het fermentatieproces vele malen beter te verteren, waardoor deze licht op de maag valt voor mijn oma. Daarnaast draagt het fermentatie proces ook nog bij aan haar darmgezondheid vanwege de natuurlijke (goede) bacteriën die vrijkomen van fermentatie.

De rijstmelk maakt het wat zoeter voor haar, net een toetje! 

 

Dokter op bezoek

Na iets meer dan een maand, begon mijn oma al verschil te merken in haar energieniveau en hoe zij zich voelde. Maar dit is waar het verhaal nog mooier word!  Nadat mijn oma de proteïne dagelijks keurig innam, kwam na twee maanden de dokter weer bij haar langs om haar nierwaardes te controleren (Oma's APK😜). 

De nierwaardes van mijn oma waren namelijk dusdanig verbeterd dat zelfs de dokter verbaasd was. ''Wat heeft u gebruikt mevrouw?''

Nu zeg ik wel tegen oma, het is geen toverdrankje wat ik u geef, maar het zijn wel belangrijke stoffen die ons lichaam nodig heeft.

Dit prachtige voorbeeld laat niet alleen zien hoe belangrijk voedingsstoffen als onder andere eiwitten zijn voor ouderen, die veel spiermassa verliezen en weinig voeding en bouwstoffen meer binnen krijgen. Maar ook wat één eiwitshake dus al voor verschil kan maken!

 

 De oma van mijn vriendin

Niet alleen mijn oma gebruikt dagelijks onze proteïne poeder, ook de oma van mijn vriendin, oma Jose gebruikt het nu!

Oma Jose heeft veel last van haar COPD klachten. Waar zij voorheen stad en land (heel Noord-Holland) af fietste, was de laatste tijd een rondje dorp al te veel geworden. Oma Jose gebruikt nu Faunus proteïne ook alweer een tijdje, ze merkt dat zij hierdoor meer energie ervaart en haar oude hobby weer kan oppakken! Haar longen herstellen sneller van en tijdens de fietstocht en ze kan het nu weer langzaam gaan opbouwen!

 

Ouderen en ondervoeding

Ouderen hebben over het algemeen minder eetlust. Een eerste instantie, geen probleem, over het algemeen verbranden ze ook minder. Alleen wanneer de inname van voeding dusdanig weinig is, en ook de belangrijke voedingsstoffen niet meer binnen komen, kan dit problemen gaan geven. Denk bijvoorbeeld aan klachten als:

 • Een slechte wondgenezing
 • Laag in energie
 • Haar, nagel en huidproblemen
 • Spier of gewrichtspijn
 • Zwakke botten
 • Zwak immuunsysteem

 De belangen van eiwitten.

Zoals beloofd zal ik nog even een kort lijstje opsommen met de belangrijkste functies van eiwitten, niet alleen voor sporters, maar voor iedereen. Eiwitten dragen namelijk onder andere bij aan:

 • Bouw en herstel van (spier en huidweefsel
 • Versterking van het immuunsysteem
 • Hormoonproductie (hormonaal balans)
 • Energiebron
 • Zuurstof transport
 • Sterke botten

 

Conclusie

Net als wat ik tegen beide oma's altijd zeg, het is geen toverpoedertje waarna je alles weer kan, maar het is de nummer één voedingsstof die jouw lichaam nodig heeft. De bouwstof van je lichaam, het is geen wondermiddel, en je hebt zeker ook andere belangrijke voedingsstoffen nodig, naast de eiwitten. Maar het laat wel zien dat één eiwitshake per dag, al zo'n verschil kan maken bij ouderen!

Advies nodig?

Wil je weten of een creatine supplement past bij jouw situatie, dan geven onze professionals je graag advies. 

Vraag advies

Gegarandeerd de beste kwaliteit!

Wat andere zeggen:

 • Wow, dit is de eerste keer dat ik niet opgeblazen raak van een proteïne shake.. heb echt zoveel geprobeerd afgelopen 5 jaar, van vegan naar whey.. en toen eigenlijk opgegeven

  Totdat ik Faunus aangeraden kreeg... en dacht oke: "laatste die we proberen", en voel me er dus super goed bij!

  Vaste klant erbij! Want proteïne hebben we nodig! Top product

  Anne de Rooij
 • Deze eiwitshake maak ik met havermelk en een stukje bevroren banaan en drink hem na mijn workout! Heerlijk! Een echte aanrader!

  Linda van der Hoop
 • Superfijne Shake, mooie voedingswaarden en prima smaak

  Marieke Kalverda
 • De smaak is erg natuurlijk en lekker. Ik heb geen opgeblazen gevoel na het drinken van de shake. Eindelijk een shake die ik niet met tegenzin drink.

  Lisa Pennekamp
1 Of 4