Faunus legt uit: Wat is Creatine?

Faunus legt uit: Wat is Creatine?

Alles wat je moet weten over Creatine: Creatine is een van de meest populaire en onderzochte supplementen in de sport- en fitnesswereld en sinds is dit prachtige product ook te vinden in het assortiment van Faunus Nutrition. Maar wat is creatine precies? Hoe werkt het in het lichaam? Is het veilig? En hoe wordt het gebruikt, zowel in de sportwereld als in de medische sector? In deze blogpost zullen we diepgaand ingaan op al deze vragen om je een volledig beeld te geven van creatine en zijn toepassingen.

 

Wat is creatine?

Creatine is een organische stof die van nature voorkomt in het menselijk lichaam, voornamelijk in de spieren, en wordt ook aangetroffen in voedingsmiddelen zoals zuivel, vlees en vis. Het wordt geproduceerd uit aminozuren, met name arginine, glycine en methionine. Creatine speelt een cruciale rol bij het leveren van energie aan spiercellen tijdens intense inspanning, zoals krachttraining en sprinten.

 

Hoe werkt Creatine / waaruit bestaat creatine?

Wanneer je spieren energie nodig hebben, breekt het lichaam adenosinetrifosfaat (ATP) af tot adenosinedifosfaat (ADP), wat resulteert in vrijgekomen energie. Creatinefosfaat, een vorm van creatine in de spieren, kan deze ADP-moleculen weer omzetten in ATP, waardoor snel beschikbare energie wordt geregenereerd. Dit proces is essentieel voor korte, intense inspanningen zoals gewichtheffen of sprinten.

 

Is creatine veilig?

Over het algemeen wordt creatine beschouwd als veilig bij gebruik in aanbevolen hoeveelheden. Talrijke wetenschappelijke studies hebben de veiligheid van creatinesuppletie onderzocht en hebben over het algemeen geen ernstige bijwerkingen aan het licht gebracht bij gezonde personen die de aanbevolen dosering volgen. Echter, zoals bij elk supplement, kunnen individuele reacties variëren, en het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je begint met het innemen van creatine, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt.

 

Hoe gebruik je creatine?

Creatine kan worden ingenomen in verschillende vormen, waaronder creatinemonohydraat, creatine-ethylester en creatinehydrochloride. De meest gebruikte vorm is creatinemonohydraat van Creapure ® vanwege zijn effectiviteit en betaalbaarheid.Creatine kan worden gemengd met water of vruchtensap en op elk moment van de dag worden ingenomen.

 

Creatine in de medische sector

Naast zijn veelgebruikte toepassingen in de sportwereld, wordt creatine ook onderzocht op zijn potentiële therapeutische voordelen in de medische sector. Studies hebben aangetoond dat creatinesuppletie gunstig kan zijn bij de behandeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en traumatisch hersenletsel. Bovendien zijn er aanwijzingen dat creatine kan helpen bij spier- en botziekten, metabole stoornissen en zelfs bij het verbeteren van de cognitieve functie. 

Veel orthomoleculair therapeuten waar Faunus Nutrition mee werkt, zetten creatine in bij patiënten met long ziektes als bijvoorbeeld COPD of langdurige Long-Covid.

 

Conclusie:

Creatine is een waardevol supplement met bewezen voordelen voor sportprestaties en mogelijkheden voor medische toepassingen. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om het verstandig te gebruiken en medisch advies in te winnen indien nodig. Met een goed begrip van wat creatine is, hoe het werkt en hoe het kan worden gebruikt, kun je de voordelen ervan maximaliseren en je prestaties naar een hoger niveau tillen.

 

Ontdek de hoge kwaliteit Creapure® Creatine Monohydraat van Faunus Nutrition:

Advies nodig?

Wil je weten of een creatine supplement past bij jouw situatie, dan geven onze professionals je graag advies. 

Vraag advies

ONTDEK DE KRACHT VAN CREATINE

Wat andere zeggen:

 • Wow, dit is de eerste keer dat ik niet opgeblazen raak van een proteïne shake.. heb echt zoveel geprobeerd afgelopen 5 jaar, van vegan naar whey.. en toen eigenlijk opgegeven

  Totdat ik Faunus aangeraden kreeg... en dacht oke: "laatste die we proberen", en voel me er dus super goed bij!

  Vaste klant erbij! Want proteïne hebben we nodig! Top product

  Anne de Rooij
 • Deze eiwitshake maak ik met havermelk en een stukje bevroren banaan en drink hem na mijn workout! Heerlijk! Een echte aanrader!

  Linda van der Hoop
 • Superfijne Shake, mooie voedingswaarden en prima smaak

  Marieke Kalverda
 • De smaak is erg natuurlijk en lekker. Ik heb geen opgeblazen gevoel na het drinken van de shake. Eindelijk een shake die ik niet met tegenzin drink.

  Lisa Pennekamp
1 Of 4