Eiwitshakes: Met Water of Met Melk?

Eiwitshakes: Met Water of Met Melk?

Eiwitshakes: Met Water of Met Melk?

Intro: Eiwitshakes zijn een populaire keuze voor wie op zoek is naar een handige en effectieve manier om extra eiwitten binnen te krijgen, vooral voor mensen die regelmatig sporten of hun spiermassa willen vergroten. Maar als het gaat om de basis van het mixen van eiwitpoeder, luidt de vraag: moet je het met water of met melk mengen? Laten we deze kwestie eens nader bekijken en de voor- en nadelen van beide opties bespreken.

 

Eiwitshakes met Water:

Eiwitshakes gemengd met water zijn een snelle en eenvoudige optie. Hier zijn enkele overwegingen:

Voordelen:

  • Laag in calorieën: Water voegt geen extra calorieën toe aan je shake, wat handig kan zijn als je probeert af te vallen of je calorie-inname te beperken.
  • Lactosevrij: Mensen met lactose-intolerantie kunnen water gebruiken als een veilig alternatief voor melk, zonder zich zorgen te hoeven maken over spijsverteringsproblemen.

Nadelen:

  • Smaak: Sommige mensen vinden shakes met water minder smaakvol en romig dan die met melk, wat een factor kan zijn als je de smaak belangrijk vindt.
  • Textuur: Water kan de textuur van de shake dunner maken, waardoor het minder bevredigend kan zijn voor sommige mensen.

 

Eiwitshakes met Melk:

Melk toevoegen aan je eiwitshake kan een rijkere smaak en textuur geven, maar het heeft ook zijn eigen overwegingen:

Voordelen:

  • Romigheid: Melk, vooral volle melk, kan je shake romiger en voller van smaak maken, waardoor het meer als een traktatie aanvoelt.
  • Extra voedingsstoffen: Melk voegt extra voedingsstoffen toe, zoals calcium en vitamine D, die bijdragen aan een gezonde botten en tanden.

Nadelen:

  • Calorieën: Melk voegt extra calorieën toe aan je shake, wat kan resulteren in een hogere totale calorie-inname als je niet oppast.
  • Lactose-intolerantie: Mensen met lactose-intolerantie moeten oppassen bij het gebruik van melk, tenzij ze kiezen voor lactosevrije melkalternatieven.

 

Alternatieven voor Melk:

Voor mensen die lactose-intolerant zijn of liever geen zuivel consumeren, zijn er tal van plantaardige melkalternatieven beschikbaar, zoals amandelmelk, kokosmelk, sojamelk en rijstmelk. Deze alternatieven bieden verschillende smaken en voedingsprofielen, en ze kunnen een geweldige optie zijn voor het maken van eiwitshakes.

  • Amandelmelk: Amandelmelk voegt een nootachtige smaak toe aan je shake en is laag in calorieën.
  • Kokosmelk: Kokosmelk geeft je shake een exotische smaak en kan helpen bij het creëren van een romige textuur.
  • Sojamelk: Sojamelk is rijk aan eiwitten en voegt een romige textuur toe aan je shake.
  • Rijstmelk: Rijstmelk is licht van smaak en kan de smaak van andere ingrediënten in je shake naar voren brengen. Zo komt bij onze vanille shake de vanille smaak meer naar voren en heb je een heerlijke smaak!

 

Tips voor het Verbeteren van Plantaardige Shakes:

Als je kiest voor een plantaardige melkalternatief en de smaak of textuur wilt verbeteren, zijn hier een paar suggesties:

  • Voeg rauwe melk toe: Voor wie geen lactose-intolerantie heeft, kan het toevoegen van een beetje rauwe melk aan een plantaardige shake helpen om de smaak en textuur te verbeteren.
  • Mix met rijstmelk: Rijstmelk heeft een milde smaak en kan de smaak van je plantaardige shake naar voren brengen zonder de textuur te zwaar te maken.

 

Conclusie:

Bij het kiezen tussen proteïneshakes met water of melk is het belangrijk om rekening te houden met je doelen, voorkeuren en individuele behoeften. Proteïneshakes met water zijn over het algemeen lichter van textuur en bevatten minder calorieën, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die willen afvallen of hun calorie-inname willen beperken. Proteïneshakes met melk bieden daarentegen extra proteïne, calcium en andere voedingsstoffen, wat voordelen kan hebben voor spierherstel en -groei.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele intoleranties of allergieën voor lactose. Mensen met lactose-intolerantie kunnen beter kiezen voor proteïneshakes met water of plantaardige melkvervangers.

Uiteindelijk is de keuze tussen proteïneshakes met water of melk persoonlijk en moet je kiezen wat het beste bij jou en je lichaam past. Experimenteer met verschillende vloeistoffen en smaakcombinaties om te ontdekken welke het beste bij jouw behoeften en smaakvoorkeuren passen. En vergeet niet dat het totale proteïnegehalte en de voedingsbalans gedurende de dag het belangrijkst zijn voor spierherstel en -groei.

Advies nodig?

Wil je weten of een creatine supplement past bij jouw situatie, dan geven onze professionals je graag advies. 

Vraag advies

Gegarandeerd de beste kwaliteit!

Wat andere zeggen:

  • Wow, dit is de eerste keer dat ik niet opgeblazen raak van een proteïne shake.. heb echt zoveel geprobeerd afgelopen 5 jaar, van vegan naar whey.. en toen eigenlijk opgegeven

    Totdat ik Faunus aangeraden kreeg... en dacht oke: "laatste die we proberen", en voel me er dus super goed bij!

    Vaste klant erbij! Want proteïne hebben we nodig! Top product

    Anne de Rooij
  • Deze eiwitshake maak ik met havermelk en een stukje bevroren banaan en drink hem na mijn workout! Heerlijk! Een echte aanrader!

    Linda van der Hoop
  • Superfijne Shake, mooie voedingswaarden en prima smaak

    Marieke Kalverda
  • De smaak is erg natuurlijk en lekker. Ik heb geen opgeblazen gevoel na het drinken van de shake. Eindelijk een shake die ik niet met tegenzin drink.

    Lisa Pennekamp
1 Of 4