De grootste Fabels over Creatine!
Creatine behoort tot de meest grondig onderzochte voedingssupplementen ter wereld. Ondanks zijn populariteit wordt creatine vaak (onterecht) in slecht daglicht gezet, maar waarom? Hieronder volgt een overzicht van enkele misvattingen over creatine, met de onderbouwing erbij.
MYTHE: CREATINE LEIDT TOT NIERBESCHADIGING
Onderzoek heeft aangetoond dat bij gezonde personen die de aanbevolen dosis creatine innemen, geen tekenen van nierschade zijn waargenomen. Mensen met een nieraandoening of verminderde nierfunctie dienen echter altijd een arts te raadplegen alvorens creatine of andere supplementen te gebruiken.
MYTHE: CREATINE VEROORZAAKT HAARUITVAL BIJ MANNEN
Er zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van het innemen van creatine, maar er is nooit één onderzoek geweest waaruit is gebleken dat haaruitval een bijwerking is. Deze mythe gaat terug op een onderzoek dat helemaal niet over haaruitval ging. In dit onderzoek slikten mensen drie weken lang creatine, waardoor hun niveau van het hormoon DHT (dehydrotestosteron) steeg. Bij mannen met een genetische aanleg voor androgenetische alopecia (haarverlies bij mannen) veroorzaakt DHT leeftijdsgebonden haarverlies. De onderzoekers speculeerden dat creatine de DHT-waarden verhoogde, maar bij nader inzien zijn daar geen aanwijzingen voor. Zelfs in langetermijnstudies waarin mensen jarenlang creatine gebruikten, heeft niemand ooit haaruitval als bijwerking gemeld.
MYTHE: EEN OPLAADFASE IS NOODZAKELIJK
Toen creatine voor het eerst op de markt kwam, was het advies op de verpakking om elke dag meer dan 20 gram creatine in te nemen, vaak gedurende een week. Dit advies dateert uit vroeg onderzoek, toen deelnemers aan de creatineproef tijdens de eerste week opzettelijk een overdosis namen om er zeker van te zijn dat wat aan het lichaam werd geleverd, kon worden opgenomen en de creatinefosfaatvoorraden konden worden opgevuld met een exogene voorraad. Gelukkig is sinds begin jaren negentig bewezen dat er geen laadfase nodig is. Een constante inname van creatine, van ongeveer drie gram per dag, is voldoende om de opslagtanks net zo betrouwbaar te vullen.
MYTHE: NIET ALLE CREATINE IS HETZELFDE
Er zijn honderden creatineproducten op de markt, en het kiezen van de juiste kan erg verwarrend zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Creatine wordt slechts in twee landen ter wereld geproduceerd: Duitsland en China. Uit tests is gebleken dat de kwaliteitsverschillen tussen creatineproducten aanzienlijk kunnen zijn. De Duitse creatine wordt vervaardigd door AlzChem Trostberg GmbH en draagt de merknaam Creapure®. Het productieproces van Creapure® wordt beschouwd als state-of-the-art, waardoor Creapure® de gouden standaard en de puurste vorm van creatine op de markt is. Om er zeker van te zijn dat uw supplement hoogwaardige creatine uit Duitsland bevat, zoek je naar het Creapure®-kwaliteitszegel op de verpakking van uw product, de zegelcode van Faunus Nutrition is 23FU02
MYTHE: CREATINE IS ALLEEN VOOR SPIEROPBOUWENDE ATLETEN
MYTHE: JE MOET PAUZES NEMEN MET CREATINE GEBRUIK
Een pauze is alleen nodig als er vooraf een overdosis creatine is gegeven. Je lichaam reageert op overmatige inname door de natuurlijke productie van creatine te verminderen en de natuurlijke afbraakprocessen te vergroten. In dit geval wordt een pauze aanbevolen. Binnen een maand keert de creatinesynthese van je lichaam terug naar het basisniveau. Om dit te voorkomen, is het het beste om creatine elke dag in lage doses in te nemen. We raden aan om 3-5 gram per dag te gebruiken, zodat je lichaam een constante aanvoer heeft.
MYTHE: CREATINE MOET ALTIJD MET KOOLHYDRATEN WORDEN INGENOMEN
Er zijn verschillende situaties waarin het nuttig kan zijn om creatine samen met koolhydraten in te nemen, bijvoorbeeld vóór het sporten als u een snellere opname van creatine in uw bloed wilt bevorderen. Echter, creatine kan ook zonder gelijktijdige inname van koolhydraten worden gebruikt, omdat het zelfs zonder koolhydraten volledig in het lichaam wordt verwerkt. Dit betekent dat u creatine kunt gebruiken wanneer het u uitkomt.
DE KWALITEITSZEGEL
Als je wilt dat je lichaam spelwinnende prestaties levert, is het verstandig om de kwaliteit van de creatine die je gebruikt te onderzoeken. Niet alle creatine is gelijk. Zoals eerder vermeld, wordt het slechts in twee landen geproduceerd: Duitsland of China. De Duitse creatine staat bekend als Creapure®, de onovertroffen leider op het gebied van kwaliteit. Het wordt vervaardigd volgens strikte Duitse en Europese normen, en wordt voortdurend gecontroleerd om het zuiverste en meest consistente creatine-monohydraat te garanderen, zodat je altijd maximale kwaliteit krijgt. Het bevat geen ongewenste bijproducten die de kwaliteit kunnen aantasten. Wanneer Creapure® wordt getest met generieke creatine-monohydraat uit China, levert het consequent het zuiverste product dat je spieren meer creatine per portie geeft vanwege de hoge biologische beschikbaarheid (Bio-availability).
Het wordt regelmatig getest op verboden stoffen en is IFS Food-gecertificeerd, waardoor het het enige gevestigde creatinemerk is met een goede reputatie binnen de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap. Om er zeker van te zijn dat je altijd de maximale kwaliteit krijgt van een product waar Creapure® in zit, zoek je naar het kwaliteitszegel op de verpakking met een uniek merknummer (Faunus Nutrition zegelnummer 23FU02) dat kan worden gevolgd.
Creapure® verbetert niet alleen je prestaties, maar kan ook helpen bij het stoppen van leeftijdsgebonden verlies van spiermassa, het verbeteren van de hersenfunctie, het bevorderen van slaapkwaliteit en het verbeteren van de gezondheid van de botten. Zorg ervoor dat je het meest vertrouwde en onderzochte merk in de branche gebruikt: Creapure®.
Ontdek de hoge kwaliteit Creapure® Creatine Monohydraat van Faunus Nutrition: