Sinterklaas is weer in het land! Al jaren lang staat 5 december in het teken van de goedheilig man. Alleen wist je dat deze dag eigenlijk de dag van Faunus is?
Hierbij een stukje geschiedenis uit de Romeinse tijd:
In de oude Romeinse kalender had elke maand drie speciale dagen: de Kalenden, de Nones en de Ides. De "Kalenden" was de eerste dag van elke maand. De "Nones" vonden plaats in het begin van de maand. Het woord komt van het woord "negen" en viel op de negende dag vóór de Ides van de maand, wat de Nones meestal plaatste op de 5e, 6e of 7e dag van de maand.
In het oude Rome was de "Nones van december", die op 5 december viel, de datum van de Faunalia, het Festival van Faunus. Volgens de Romeinse mythologie was Faunus de kleinzoon van de god Saturnus en was hij ook de vader van Latinus, die ergens rond 1300 v.Chr. de Latijnse beschaving in het west-centrale Italië stichtte.
volgens de legende, werd Faunus geboren als een heel gewone uitziende man, ondanks zijn afkomst van een god. De legende zegt dat hij zowel dapper als wijs was en een tempel voor de Griekse god Pan oprichtte op de Palatijnse heuvel (waarschijnlijk de reden waarom Pan en Faunus vaak met elkaar verward worden).
Met de koude hand van de winter op komst moesten mensen brandhout hakken om hun huizen warm te houden. Echter, de bossen waren het verblijf van Faunus, de half-mens half-geit beschermer van de bossen en wilde dieren, en hij nam het niet in dank af als iemand zijn huis beschadigde. Degenen die dom genoeg waren om zijn bossen binnen te dringen en zijn bomen zonder toestemming om te hakken, liepen vrijwel zeker ongeluk op door zijn harige handen.
Begrijpelijkerwijs hadden mensen brandhout nodig uit Faunus' bossen om hun haarden door de winter te laten branden. Faunus werd ook beschouwd door herders als een beschermgod voor hun kudden, en ze moesten hem gunstig stemmen om ervoor te zorgen dat hun schapen en geiten de winter doorkwamen. Daarom werden op 5 december offers gebracht aan Faunus om hem gunstig te stemmen en zijn wraak te voorkomen. Wierook werd verbrand op altaren, wijngaven werden uitgegoten, en jonge geiten werden geofferd
Volgens de oude Romeinse dichter Horatius was 5 december uitgeroepen tot een openbare feestdag waarop niet zou worden gewerkt.
Naast het feest van Faunus op 5 december had deze plattelandsgeest ook nog een ander festival dat aan hem was gewijd op de Ides van februari (13 februari), een mooi onderwerp voor de volgende keer!
Nu wil ik jullie pakjesavond natuurlijk niet verpesten... Maar misschien kunnen jullie ook een liedje voor Faunus mee zingen of wat proteïne poeder in je schoentje doen.😜
Bron: https://dinosaursandbarbarians.com/2021/12/02/december-5-the-festival-of-faunus/